Afdruk  |  Privacy
A- A A+

Theeland Ostfriesland

Theeland Ostfriesland

Buiten blaast de storm uit het noordwesten. Windkracht 7. De wind blaast witte wolkenkluwen voor zich uit. Nu kan men het allerbeste van het nationale Oost-Friese drankje genieten. Thee op de Oost-Friese manier ontplooit niet alleen een weldadige warmte van binnen. Hij heeft een tegelijkertijd opwekkende en rustgevende werking. Om het échte Oost-Friese theedrinken en de geschiedenis van de thee te leren kennen, is een reis naar het theeland Ostfriesland de moeite waard. Want hier wordt de theepot nooit koud.

“Nu is teetiet!”, kondigt een bordje in het raam van de kleine theesalon niet ver van het kasteel Lütetsburg. Graag ontdoet de gast zich van zijn winterjas en schudt de laatste druppels uit het regennatte haar. De kandijsuiker – in Ostfriesland heet dit kluntje – knistert zachtjes, als de waardin de thee in een porseleinen kopje giet. “Drie kopjes thee zijn Oost-Friezenrecht”, vertelt ze. En dat geldt natuurlijk ook voor gasten. Maar wie dan niet de lepel in het kopje heeft gezet, wordt zonder vragen steeds weer thee nageschonken.

Teetiet – theetijd. Dat is de tijd om te keuvelen. Terwijl de waardin de kan op het theelichtje met het flakkerende kaarsje rechtzet, vertelt ze, wat de thee met de wolken daarbuiten te maken heeft. Oost-Friese thee wordt met slagroom gedronken. Hierbij wordt de slagroom met een roomlepeltje aan de rand van het kopje afgezet. De koude room gaat in de hete thee naar beneden en stijgt dan als een wolk omhoog. Men roert de thee niet om. Hij wordt “met drie etage´s” gedronken. De theedrinker of de theedrinkster proeft dus eerst het milde van de slagroom, dan het bittere van de thee en tot slot het zoete van de kandij.

Ostfriesland is theeland. Er zijn maar weinig plekjes op de aarde, waar zoveel thee wordt gedronken als hier. Rond een kwart van de in de Bondsrepubliek Duitsland gedronken thee gaat hier naar toe. En dat, terwijl de thee niet eens altijd populair was, zoals de gast bij het volgende station – in het theemuseum in Norden – ervaart. Halverwege de 19e eeuw zei men hier: “Het veelvuldige genot van de thee maakt de huid van de vrouwspersonen slap en geeft hen een bleek uiterlijk. Men zag sterke en gezonde mannen, bij wie meerdere kopjes thee, nuchter gedronken, bleuheid, geeuwen en misselijkheid veroorzaakten.”

Het theemuseum omvat een unieke verzameling over de geschiedenis van de thee, daaronder Chinees theeporselein uit de 17e en 18e eeuw. Indrukwekkende voorbeelden van de geschiedenis van de Europese theecultuur vindt u in de vitrine´s van het museum, daaronder een theekan van het rouwservies van de weduwe van Frederik de Grote. Verschillende woonsituaties zijn nagebouwd. Het museum heeft ook een theekeuken, die tot een theepauze uitnodigt.

De theeceremonie is voor de Oost-Friezen heilig. En in het theedrinken zijn de Oost-Friezen kampioen: In Marienhafe slurpten 3010 genieters zich met een 620 meter lange theetafel zelfs in het Guinness World Records Book. Daarom doen de mensen daar waarschijnlijk ook zoveel moeite, om de gasten in het theeland Ostfriesland tijdens een theecursus de juiste manier van theezetten en theedrinken bij te brengen. Hierbij kan men het theediploma behalen. Dat krijgen echter alleen die personen, die alle vragen rond om de Oost-Friezen-thee juist weten te beantwoorden. Zo moet de kandidaat c.q. kandidate weten, dat Klaus Störtebeker geen theedrinker was. De reden: 600 jaar geleden werd in Ostfriesland nog geen thee gedronken.


Oost-Friese theeceremonie

 

De Ostfriesentee is een mengsel van een aantal verschillende theesoorten, waarbij de Assams een dominante rol spelen. Verder worden er – al naar gelang het theemerk – Java-, Ceylon-, Sumatra-, en Darjeelingsoorten bijgemengd. Bij een echt Oost-Fries theemengsel worden meestal meer dan 10 verschillende theesoorten gemengd, om zo mogelijk altijd de voor het merk typische smaak te behouden. De thee, die erg sterk wordt geserveerd, geniet men het beste met een klontje en slagroom. Ook het water is erg belangrijk: Echte Ostfriesen gaan, zo zegt men, alleen met een jerrycan theewater op reis.

Accessories
- Theekan
- theekopjes (decor “Oost-Friese roos”)
- Oost-Fries theelepeltje
- theelichtje
- theezeef of tuitzeef
- slagroomlepeltje

Ingrediënten
- Zacht water
- Oost-Friese thee ("Thiele Tee", "Bünting", "Onno Behrens")
- kluntje (grote witte kandijsuiker)
- verse room of verse Oost-Friese theeroom

Volgorde
Theekan met kokend water heet uitspoelen, per kopje 1 theelepel (+ 1 theelepel voor de kan) thee in de kan doen en ongeveer voor een kwart met het water opvullen. 3 Minuten laten trekken en dan de kan helemaal vullen. 1 kluntje in een kopje doen, die thee door de zeef in het kopje gieten en dan de room heel voorzichtig met de roomlepel “op de thee leggen”.


Pagina afdrukken
    Travel planner: 0
    TESTPAGE:5398